Viagra

kvindekamp//kønskvoter/kulturkamp/kampkramper

søndag, april 13, 2014 2 0

Nu kan det godt være, jeg er nederen og asocial og illoyal, og hvad har vi.

Jeg vil egentlig gerne tage stilling til ligestilling og kvindekamp, og ofte kunne man da godt ønske sig, at det var mere nuanceret end “hvis han må, så må jeg også”.

Men jeg forstår simpelthen ikke kritikken af Roskilde Festival. Jeg undrer mig ikke over, det kan blive en nyhed i medierne, men det er en helt anden sag. Men jeg begriber helt ærligt ikke, at det giver mening at blive skide tøsefornærmet (pun intended) over, at de booker for få kvindelige kunstnere.

Altså: Jeg gider fandeme da ikke komme til en kønskvotefestival. Der kan altid være andre navne, jeg kunne have ønsket mig. Men det er da ikke på grund af køn? Hvis du kigger i min cd-samling (eller iTunes – bortset fra, at du ikke rigtig finder noget der), vil du da også se en ujævn fordeling. Jeg ved ikke engang til hvilken side, formodentlig også til mandesiden, for jeg har sgu da for guds skyld ikke gået og talt, hvor mange af hver jeg havde og så skredet ned i Expert engang i sluthalvfemserne og købt den sidste med Majbritte Ulrikkeholm for lige at holde balancen ved lige. What the fuck altså?

Lad dog Roskilde booke et fedt program! Jeg HAR set Kforums bud på et kvindeprogram. Det er jo vanvittigt søgt. Flere af navne er åndssvagt forældede, og så ville vi være sure over det. Og honorerer Roskilde ikke bare, at at der formodentlig er flere kvinder der hører musik af mænd end omvendt (ikke at det omvendte ikke sker, men jeg vil tro, der stadig er en tendens)? Og så er det vil det, man burde tage fat i, hvis det er – noget om kønsroller og sociale konstruktioner?
Eller måske kigge nærmere på, om det simpelthen handler om, at der ikke er nok kvindelige kunstnere, der kommer til fadet og hvorfor, hvis det er tilfældet? I stedet for bare at trække sådan et safe stik som tieren i Røvhul (er det ikke det?) og bare pege fingre.

Og når vi så er ved det (selvom jeg burde stoppe her): Hvorfor fanden er der så ingen, der kommenterer, at Zulu Awards har en kategori, der hedder “Ku’ godt” og kun bliver uddelt til piger (i hvert fald så vidt jeg har set, er der ingen, der har været sådan rigtig sure)?

Det er da noget, der rent faktisk kunne få mig til at spænde en ble på hovedet og brænde nogle bh’er. Det er da en ultimativ objektgørelse – en pris for absolut ingen evner. En pris, som mænd lige så godt kunne få, for hey – piger siger også “ku’ godt” og hey – piger ser også Zulu. For fanden altså – hvad skal man sige som tak “Hey, fedt, rigtig fedt, at der var nogen, der godt lige kunne knalde mig af alle jer derude – jeg er sygt taknemlig…helt uanset hvordan I ser ud” og så ellers bare ud og give et interview om at holde sig lækker bagefter.

Hm. Okay. Men det skal man jo ikke sige. For så er man jo nok ikke så cool, vel. Og har ikke rigtig nogen selvironi eller humor. Og det er jo heller ikke rigtig seriøst, vel. Men lad os endelig smide nogle kønskvoter i kulturen. Pik. Og patter. Selvfølgelig. Ligestilling.

2 Comments
 • R
  april 23, 2014

  Jeg ved ikke hvad det er, men hver gang jeg ser ordet kønskvoter læser jeg 9/10 gange Kønsvorter. Kønsvorter i danske bestyrelser og på Roskilde Festival. Ja, det er nok ikke usandsynligt nogle af delene. Dog lidt forstyrrende for forståelsen.

  • Omveje
   april 24, 2014

   Haha, det er fandeme også et klamt ord. Altså både kønskvoter og kønsvorter. Med nogenlunde ligelig berettigelse!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *