Viagra

triviatirsdag: hvorfor hedder det super bowl?

tirsdag, februar 7, 2017 0 0

Som en del sikkert har erfaret, blev årets grand finale i amerikansk fodbold, Super Bowl, afholdt. I sig selv byder Super Bowl på en væld af sjove facts og rekorder, fx at amerikanerne den dag spiser 1,25 milliarder chicken wings og fire millioner kilo guacamole, en gennemsnitsreklame på 30 sekunder under SB koster omkring 20 millioner kroner, cirka 1,5 millioner mennesker melder sig syg mandagen efter (ud over de over ti millioner, der allerede har taget fri) og mange flere. Men. Dagens triviaspørgsmål handler slet ikke om dette, men om …

Hvorfor i alverden hedder det BOWL, når det handler om en finale i (amerikansk) fodbold?

Først og fremmest handler det om, hvordan bowl overhovedet kommer til at handle om fodbold:

Ordet bowl refererer jo til en skål af art, typisk noget rundt og dybt, der kan rumme væske eller mad, og det gjorde det helt fra start. Med tiden begyndte begrebet dog at udvides, så det også kunne dække over andre skålformede ting – det kunne fx være en lille naturlig dam.

Med i den udvidede definition af bowls kom også fodboldstadioner. Det første stadion, som fik form som en stor skål, var Yale Bowl, som blev bygget i 1914. Designet gjorde, at der kunne sidde nogen på alle sider af stadion, og man derfor kunne rumme flere tilskuere. Designet blev kopieret til Rose Bowl Stadium, hvor man afholdt Tournament of Roses Bowl, senere bare kaldet Rose Bowl.

Efter en rum tid begyndte man helt generel at referere til sportsbegivenheder, der blev afholdt i denne typer af stadion, som ‘bowls’. Den endelige kamp mellem de bedste i slutningen af sæsonen blev kaldt ‘bowl game’.

Dernæst handler det om Super Bowl specifikt, og det er faktisk ganske simpelt. Begrebet kommer fra  Lamar Hunt, som grundlagde the American Football League, og som ejer holdet Kansas City Chiefs. Idéen kom efter sigende, efter han havde leget med sin søn med favoritlegetøjet Super Ball. Han nævnte dog selv, at der nok skulle udvikles lidt mere på navnet, men det viste sig at være en bedre ørehænger end AFL-NFL Championshop Game, som var det egentlige offentlige navn.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *