Viagra

triviatirsdag: pikle/pikkel af

tirsdag, april 26, 2016 2 0

 

Skærmbillede 2016-04-25 kl. 22.37.45

Jeg kom til at tænke på forleden…

…hvorfor det hedder “at pikle af”?

Eller mere mundret “at pikkel/pekkel af”. Helt sikkert dialekt, det er jeg overbevist om, så måske står en del allerede af her. Men det betyder altså at skride. Som i “så kan du godt pikkel af”.

Andre har også spurgt de rare sprogmennesker, som kan fortælle, at det ikke optræder i nogen ordbøger. Det optræder dog af og til dagblade og den slags. Til gengæld optræder udtrykket “pikke af” simpelthen i ordbogen (fra 1936). Det betyder at forsvinde hurtigt og lydløst, synonymt med liste af og pille af. Så mon ikke, udtrykket kommer derfra.

I øvrigt konstaterer de rare sprogmennesker også, at det tyder på at være jysk, og at Jysk Ordbog også har en række optegnelser af det.

Bonus: Det jyske band George Bureau hittede i 1985 med Wild Ting (brace yourself before watching, advarer jeg lige…det værste er sgu, at jeg godt kan huske den), og på deres nummer “Lola” siger det “Ja tak, Jodle-Birge. Så ka’ do godt pekkel å mæ dig.”

kilde: sproget.dk

2 Comments
 • Ingelise Hagemann
  april 26, 2016

  Min far var vestjyde – han brugte ofte udtrykket “Kan du så se at pikle af” -eller bare “pikkel af” – jeg opfattede tonen som et sted mellem “forsvind” og “se at komme af sted”- Det kunne ikke bruges i hvilken som helst situation, det er mildere end “skrid “. Så sent som i sidste uge hørte jeg et yngre menneske (fra Ribe) bruge udtrykket.

  • Omveje
   april 26, 2016

   Du har ret – det er måske lidt mildere end “skrid”. Afhængigt af tonefaldet. Den jyske ordbog beretter om 14 kilder fra Midtøstjylland og 9 fra Sønderjylland, så det giver jo meget god mening. Jeg holder stadig mest af den mere nord-/vestlige version, hvor det bliver til “pekkel av”.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *