Viagra

triviatirsdag: karbonader vs. krebinetter

tirsdag, juli 11, 2017 2 0

For nylig var vi forbi nogle gode venner og fik krebinetter. Eller karbonader. Hvem ved? For …

Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter?

Og ja, lad mig bare sige med det samme, at der ikke lader til at være et endeligt svar på det. Det er temmelig holdningspræget.

Nogle mener, at forskellen ligger i, hvor i landet du er fra. Lidt ligesom regnbueis vs. trefarvet. Eller thebirkes vs. københavnerbirkes. Karbonaderne skulle således høre til Jylland, og krebinetterne til resten. Eller omvendt, mener andre(!).

De fleste er enige om, at begge dele  består af en blanding af kalv og flæsk, men ikke alle, for nogle holder på, at karbonaden er rent svin (hello oxymoron).

Nogle mener, det er en krebinet, når farsen røres op på forhånd (gerne med udblødte brødkrummer), mens karbonaden bare er en paneret hakkebøf. Af gris. Eller halvt gris.

Nogle mener, at krebinet bare er en lidt pænere benævnelse for nøjagtig det samme som karbonade.

Nogle igen mener, at krebinetter paneres i mel, hvor en karbonade godt kan få hele den jyske tur, altså mælk, æg, mel og rasp.

Okay, men hvad er så rigtigt?

Well, godt spørgsmål. Jeg hælder lidt til forklaring tre med et efterslæb af nummer et. Altså at krebinetter er en fars, der er rørt op og derefter paneret og stegt, hvor en karbonade bare er formet, paneret og steget. Sådan ser jeg dem også for mig. Karbonaden lidt mere grov og enkel, krebinetten fin og “rørt”.

Problemet er så bare, at folk ikke har kunnet finde rundt i det, og at visse egne af landet faktisk kun spiser den ene slags, men kalder det det andet, og derfor er navneforvirringen total. Fx skulle det være ganske sjældent, at man spiser krebinetter (hvis vi holder os til ovenstående) på Fyn, men man kalder dem det til gengæld rask væk.

 

Bonus: 

Karbonade kommer fra carbon og henviser til noget, der er lavet over kul.

Krebinet (hvor er det egentlig sjældent, man siger det i ental) kommer ikke overraskende fra fransk og henviser til det fedtnet, man stegte/steger dem i.

2 Comments
 • Birgitte / Grevinden på tredje
  juli 11, 2017

  Og så kommer jeg og bringer mere rod i dit forsøg på at kategorisere. Eller jeg beklikker faktisk bare den allersidste konklusion om fynboer.
  Det er rigtigt, at vi spiser de enkle karbonader – hakket svinekød, der er formet, paneret og stegt – men det er også karbonader, vi kalder dem.
  Jeg er fra det landlige Nordfyn og mødte først krebinetterne, da jeg kom til det fine Jylland.

  • Omveje
   juli 11, 2017

   Ha, forvirringen er total. Men det ved jeg jo ret beset overhovedet heller ikke. Altså hvad fynboen kalder dem. Jeg læste et sted (på fyens.dk?), at det var med til at skabe sprogforvirringen. Jeg går tilbage i skolen og læser op på kildekritik :-)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *