Hvordan har politiet fået de mange øgenavne, som er så langt fra ordet “politi”?
Strisser:
Slangudtrykket skulle være opstået på Christianshavn og er første gang registreret i 1907 som “stridser” eller “strikser”. Det giver jo mening, tænker man – politiet er strikse. Men nej, det er ikke den slags striks. Det kommer fra det schweizertyske strizi, som nærmere betyder vagabond eller dumrian – afledt af strizen, der betyder stjæle eller strejfe omkring.
Altså i virkeligheden lidt det modsatte af politiet. Og det giver ikke så meget mening. Men måske lidt mere mening, hvis man først lige læser om ordet strømer.
Strømer:
Igen skal vi se mod det tyske, og igen er det et ord, der betyder drønnert, vagabond, laban og lignende.
Det vil sige, at det altså betyder nærmest det samme som strisser. Formentlig skal begge dele opfattes som en fornærmelse. Altså et skældsord, som måske især er taget til under konfrontationerne under ungdomsoprøret i slut-tresserne.
I dag er det jo lidt mere uskyldigt, omend det godt kan klinge lidt stenbrosk. Nårh ja, og så har vi da også hele to tv-serier, der har været med til at gøre det populært – Strisser på Samsø og Een gang strømer.
Panser:
Denne gang rykker vi længere syd på, nemlig mod Italien, hvor man har pancia – og det latinske pantex, som betyder mave. Panciera betyder beskyttelse af maven.
Og det ord kender vi jo – altså panser. Som en slags rustning.
Koblingen kommer måske fra sammenstød med politiet tilbage i 1890’erne, hvor de stillede op i panser og med skjold mod arbejdsløse og demonstranter.
Her findes der også en tv-reference, nemlig den danske film Panserbasse fra 1936, der måske blødte lidt op for udtrykket.
Kilde: Kristeligt Dagblad, ODS
Læs også de øvrige triviatirsdage om blandt andet arme riddere, onsdagssnegle og karbonader
juli 7, 2020
Velkommen tilbage👍
Havde næsten opgivet håbet, men Nu er alt godt igen.
Tillykke med baby❤️
juli 7, 2020
Tak og tak og tak. Det var sødt sagt!